Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s režisérem Její pastorkyně

25. 11. 2018

o programu oslav výročí našeho souboru i divadla jsme zařadili jedno představení hostujícího souboru. Jedná se o divadelní hru Gabriely Preissové, která je jen o 7 let mladší než divadlo (tedy ta hra), takže zapadá do oslav časově, a přiveze nám  ji amatérský divadelní soubor Máj z Prahy, což je o důvod víc zařadit ji do programu oslav výročí založení našeho souboru. Tuto inscenaci upravil režíroval rozhlasový režisér a scénárista Jaroslav Kodeš, kterého si soubor přizval u příležitosti 60. výročí založení.
Je to asi hodinové představení doprovázené živou kapelou, které získalo na celostátní přehlídce Divadelní piknik ve Volyni cenu za inscenaci, za režii, tři ceny za herecké výkony a dvě čestná uznání za herecké výkony. Inscenace byla nominována na celostátní přehlídku Jiráskův Hronov. 
Pokud nebudete mít nějaký jiný program, určitě si ho nenechte ujít. Vstupenky jsou již v prodeji online i v pokladně městského kina, budou k dostání i na místě před představením.

 

Vyzpovídali jsme pana režiséra:Jaroslav Kodeš, režisér

Pane Kodeši, jste především režisérem Českého rozhlasu. Jak často si odskočíte do divadla?
Velmi často. Řekl bych, že je to tak na padesát procent. V rádiu pracuji na drobných i velkých pořadech a časově je to různé, udělat inscenaci v divadle s amatéry spolkne někdy celý rok.

Když Vás principálka souboru Máj oslovila, abyste pro ně vybral nějakou zajímavou hru k 60. výročí založení souboru, proč jste sáhl po Její pastorkyni? Čím je pro Vás zajímavá?
Pastorkyňa jednoznačně patří ke zlatému fondu naší české dramatické literatury. Má silný příběh, výborně napsané postavy a téma sebelásky či sobecké víry je určitě nadčasové. A když jsem se seznámil s členy souboru, kteří chtěli hrát, hned jsem viděl, že mají typy na Pastorkyni.

Diváci dnes vyhledávají spíše veselohry a komedie, což pastorkyňa zrovna není. Nebál-nebáli jste se, že klasické české drama diváky odradí?
A to se máme ubavit k smrti? Proč se bát zahrát pro své diváky hru, kde se dá prožít nádherná katarze s jejími hrdiny. Slzy jsou přeci stejně očišťující jako smích. A hlavně to není hloupé.

Máte možnost porovnat práci s profesionálním a amatérským souborem?
Především s herci. V profesionálním divadelním souboru jsem nikdy nepracoval, ale s herci z profese pracuji velmi často. Pokaždé na jiném díle. Ale režie v amatérském souboru je daleko náročnější na čas a organizační dovednosti.

Překvapil Vás něčím soubor Máj? Co Vás na práci s nimi baví-bavilo?
Byli velmi pokorní a pracovití. Hodně jsme si porozuměli. Dodnes po třech desítkách repríz jsou pracovití i na "oprašovačkách".

Proč by měli Slaňáci přijít na Její pastorkyni?
Jak jsem už řekl. Kdo má rád divadlo s příběhem, kdo si chce prožít tento známý příběh znovu a trochu ponovu a nebojí se silné emoce, tak určitě neodejde zklamán.

Děkujeme za rozhovor a zlomte vaz! :-)

 

 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář