Jdi na obsah Jdi na menu

Odešla Anička

12. 5. 2019

Anička nebo Anina, jak jsme jí říkali, dívčím jménem Tóthová, se narodila 20. prosince 1951. Pracovala v slánském ČKD a po konkurzu začala zpívat ve vojenské posádkové  hudbě Slaný. Následně zpívala také s jinými hudebními tělesy, zejména s orchestrem Alfa (do roku 1973). V září 1972 vstoupila do svazku manželského se svým muzikantským kolegou, kapelníkem Františkem Šittou a v jeho orchestru pak zůstala natrvalo.

Do ochotnického souboru Slánská scéna přivedl Aničku a jejího muže Františka Karol Hevessy v roce 1983, kdy s námi začali studovat komedii Václava Štecha Třetí zvonění, chystanou k oslavě 100. výročí otevření slánského divadla a 110. výročí ustavení Spolku slánských ochotníků.

Anna Šittová, která znala do té doby divadelní pódia jenom jako zpěvačka, se s divadlem a se slánskými ochotníky se sžila obdivuhodně rychle. A tak nezůstalo jen Třetího zvonění. Po velice dobře zvládnuté roli Erži, soukromnice z Vídně, následovaly další krásné role, jejichž provedení se vždy zhostila víc jak výborně. Viděli jsme ji jako tetičku Bertičku v komedii Slaměný klobouk (1985), vynikající Tornádo Lou v Limonádovém Joeovi (1987), vdovu Bělotělovou ve hře Kdo hledá, najde (1987), paní Danicu v konverzační komedii Rozum nekoupíš? (1992), starostovou Beatrice ve Sto dukátech za Juana (1993), odehrála sérii vzpomínkových výstupů ve Slánských hrátkách, obdivovali jsme ji jako mlynářku Pučálkovou v Drdových Dalskabátech (1998) a zahrála si také mámu v pohádce Zkoušky čerta Belínka (2001). Z dalších rolí si připomeňme její Matyldu v komedii se zpěvy Kaviár nebo čočka (2002), uklízečku ve hře Commedia Finita (2003), Alenu v Noci lásky na Karlštejně (2003), Doru Tombovou v Hrobce s vyhlídkou (2004), Barboru Čamrdovou v Agentuře Drahoušek (2006), Marju Zaplaskinovou v komedii Album A.P. Čechova (2011)  a hrála i zpívala v obou slánských kabaretech (2007 a 2008). Nemoc jí pak nedovolila dozkoušet roli paní Price – Ridleyové v detektivce Vražda na faře (2014).

I přes svou chorobu a pozdější zdravotní handicap zůstala spolu s manželem Slánské scéně věrná až do své náhlé smrti 2. února 2019.

Její pěvecké a herecké umění zůstane pro budoucnost zachováno v řadě videozáznamů a stejně tak v srdcích nás všech, kteří jsme ji znali a měli rádi.

Za ochotníky Slánské scény a muzikanty ze Slaného a okolí

Libor Dobner

Anička ráda zpívala, ať už s kapelou F. Š. Band, v inscenacích, jen tak pro radost nebo třeba na setkáních členů souboru. Naposledy jsme si s ní společně zazpívali v červnu 2018. 

posledni-pisnicka.jpg


 

 

Náhledy fotografií ze složky Anička